Annyi praktikát, módszert és tanácsot hallunk a szájhigiéniával kapcsolatban, hogy már nehéz meglepődni bármin is. De ki gondolta volna, hogy arra is figyelnünk kellene, ahogy nyelvünket tartjuk a szánkban? Más néven a nyelvpozíciónkra.

Bármennyire is különösnek hangzik, és bármilyen könnyű lenne humbugnak elkönyvelni, a nyelvpozíció egy nagyon is valódi és fontos faktor fogazatunk és szánk egészségének szempontjából.

De mégis milyen gondokat okozhat a rossz nyelvtartás, és milyen az a megfelelő nyelvpozíció? Azonnal kiderül!

Gyerekek kinyújtott nyelvvel, nyelvpozíció

Forrás: Freepik

Mi az a nyelvpozíció

 

Amikor nem eszünk, nem beszélünk, és úgy általában nem használjuk a szánkat, nyelvünk beáll egy alapvető „pihenőállásba”. Ez az állapot persze teljesen tudattalan, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan jól is végezzük.

Nyelvünk egy különlegesen erős izom, ami szánkon kívül is fontos szerepet játszik testünkben, így nem is olyan meglepő, hogy a rossz pihenőpozíciója is komoly komplikációkat tud okozni. Ahogy a helytelen lábtartás gerincferdüléshez vezethet, úgy a nem megfelelő nyelvtartás a fogak eldeformálódását, de akár légzési nehézségeket is eredményezhet.

 

De milyen is a hibás nyelvpozíció és milyen veszélyeket rejt?

 

A nyugalmi állapotban a száj alján pihentetett, vagy az első fogaknak préselt nyelv bár gyakori jelenség, sajnos komoly problémákat okozhat szánkban és légzésünkben. A legtöbb légúti problémát a szájpadlás összeszűkülése okozza, ami azért alakul ki, mert nyelvünkkel nem helyezünk elegendő nyomást szájpadlásunkra.

De hogy pontosan milyen következményei lehetnek a nem megfelelő nyelvpozíciónak?

 

Nyitott harapás: Vagyis az első fogak nem megfelelő záródása, a rájuk helyezett nyomás hatására is kialakulhat

Beszédhibák: Az eldeformálódott fogsor pöszeséghez és más beszédhibához is vezethet

Fogcsikorgatás: Amely szintén kialakulhat az elmozdult fogak hatására

Szájlélegzés: Ha a nyelv a száj alján helyezkedik el, könnyebbé teszi a száj légmozgását és megnöveli a szájlégzés veszélyét

Horkolás: Az éjszakai szájlégzés gyakran vezet horkolás kialakulásához is

Hátrahúzódó állív: A légzési gondok mellett, különösen gyerekkorban, a hibás nyelvtartás okozta szájlégzéstől az állív is könnyen deformálódhat

Bármennyire is jelentéktelennek tűnik, a szánk alján pihentetett, vagy fogainkhoz préselt nyelv tehát komoly egészségügyi problémák forrása lehet. Szerencsére azonban folyamatos odafigyeléssel és egy egyszerű technikával ezeket orvosolni is tudjuk.

 

Nyelvtisztítás, lepedékes nyelv

Forrás: Unsplash

Milyen a helyes nyelvpozíció és hogyan tarthatjuk meg?

 

Azt már tudjuk, hogy hol nem szabad pihentetni nyelvünket, a helyes tartás pedig pontosan annak az ellentéte. Tehát a szájpadláson, de a fogainkat nem érintve.

Igen, ezt könnyű mondani, de mégis hogyan tudjuk rávenni magunkat arra, hogy átformáljunk egy ártalmas berögződést? És ami még fontosabb: hogyan befolyásolhatjuk, amikor nem vagyunk tudatunknál?

Mivel a helytelen nyelvpozíció alvás közben okozza a legártalmasabb komplikációkat, fontos, hogy új nyelvpozíciónk a tudatalattinkba is beépüljön. Ehhez a nap folyamán érdemes gyakran emlékeztetni magunkat nyelvünk elhelyezkedésére, és korrigálni azt.

A következő egyszerű lépésekre figyelve hatékonyan tehetünk a helyes nyelvtartásért:

  1. Helyezzük nyelvünk hegyét a szájpadlásunk végébe, a felső fogsor elé, úgy, hogy nem érintsük vele fogainkat
  2. Préseljük a nyelvet a szájpadlásra
  3. Tartsuk így és orron keresztül, zárt szájjal lélegezzünk nyugodtan

Igyekezzünk a nap folyamán többször megismételni ezeket a lépéseket és minél gyakrabban tudatosítani nyelvünk elhelyezkedését szánkban. Rendszeres odafigyeléssel a hosszú éveken át rögzült ártalmas nyelvpozíció is akár néhány hét alatt korrigálható.

 

A szájegészség közel sem csak a fogak és a száj ápolásán múlik. Megőrzése érdekében pedig érdemes rendszeresen konzultálni fogászunkkal, aki megoldást tud kínálni az olyan problémákra, mint a túlharapás, a szájlégzés, vagy a ferde fogak.

A gombra kattintva felveheted a kapcsolatot klinikánkkal és jelentkezhetsz egy rutinvizsgálatra, hírlevelünkre feliratkozva pedig értesülhetsz aktualitásainkról és hasznos tudásanyagainkról.

Vegyük fel a kapcsolatot!

+ OralZone Szájhigiénés Kezdőcsomagot adunk ajándékba az Exkluzív Szájápolási Kezelések megvásárlása esetén, melyet a kezelés során személyesen vehet át.

Exkluzív Szájterápiás Kezelések

.

Presidentist Kft – Budapest 1124 Fodor u. 140

Kérdése van? Visszahívást szeretne? Vegye fel a kapcsolatot velünk!

Munkatársaink segítenek fogorvos mentes megoldásokat találni a száj egészségének megőrzésére.