Létezik kellemetlenebb közösségi szituáció annál, mint amikor valaki beszélgetés közben elfintorodik velünk szemben? Talán, de biztos, hogy nincs sok ilyen. A rossz lehelet egy örökös tabutéma, ami egyaránt kellemetlen annak, akinek fennáll és annak, aki kénytelen elviselni. Ráadásul az előbbi gyakran nem is tud saját állapotáról. És mivel senki nem szeret beszélni egy ilyen témáról, nincs aki bevallja nekünk a fájdalmas igazságot, hogy  „büdös a szánk”.

A jó hír, hogy a szájszag nem egy állapot, pusztán egy tünet. Hátterében pedig megannyi tényező állhat. Legtöbbször ezek egyszerű előjelek, melyekkel ha időben foglalkozunk megelőzhetjük a komolyabb problémákat és elkerülhetjük az esetleges orvosi beavatkozás szükségességét. 

Ehhez azonban időben fel kell ismerni helyzetünk valódi okait.

Lehelet

Forrás: Shutterstock

Mi okozhatja a szájszagot?

Ezen a ponton érdemes különbséget tenni az alkalmi rossz lehelet és a krónikus szájszag között. Leheletünket számos dolog befolyásolhatja átmenetileg. Az erősen fűszeres ételek az alkoholfogyasztás és a dohánytermékek mind okozhatnak kellemetlen szájszagot. Ezek a külső faktorok által befolyásolt tényezők könnyedén megszüntethetőek az életmódunk átalakításával. Érdemes tehát ezekkel indítani ha szeretnénk megőrizni friss leheletünket.

A rossz leheletet befolyásoló külső problémák:

  • Dohányzás: Amellett,  hogy garantálják a rossz szájszagot, a száj és garatbetegségek egyik legfőbb okozója a dohányzás, így a marékkal bevett mentolos cukorka helyett mi a leszokást javasoljuk
  • Kávé: Bár a friss kávé illata semmiképp sem nevezhető kellemetlennek, a koffein vízhajtó hatásainak köszönhetően a gyakori kávéfogyasztás szájszárazságot okozhat. A száraz száj pedig a rossz lehelet melegágya. 
  • Alkohol: Vízhajtó tulajdonságai mellett az alkohol belülről is rombolja a leheletet. Mivel elfogyasztása után is sokáig párolog a gyomorból, legtöbbször egy alapos fogmosás nem elég a megszüntetésére.
  • Zsíros és erősen fűszeres ételek: Az emésztést megterhelő ételek szintúgy a gyomorból szivárogtatják fel a kellemetlen szagokat, így szájszag esetén az étkezési szokásainkban is érdemes keresni a bűnöst.
Dohányzás, rossz lehelet oka

Forrás: Pexels, Ingrid Santana

Komolyabb problémák is állhatnak a háttérben

Van, hogy még az életmódváltás sem segít a leheletünk helyzetén. Ilyenkor lehet érdemes fontolóra venni komolyabb problémákat, amik krónikus, azaz állandósult szájszagot okozhatnak. Ezek lehetnek fog és szájproblémák, de akár belsőszervi rendellenességek tünetei is, így a makacs szájszagot nem csak önbizalom-romboló hatása miatt érdemes komolyan venni.

A rossz leheletet befolyásoló belső problémák

  • Beteg fogak és fogíny: A fogszuvasodás és a fogínygyulladás egyik alapvető tünete a szájszag. Ha ezeket időben felismerjük, a komolyabb fogorvosi beavatkozás is elkerülhető.
  • Száj és garat betegségei: Olyan gyulladásos betegségek, mint a mandula- vagy a torokgyulladás felborítják a száj és a garat egészséges mikroflóráját, elterjesztve a rossz leheletet okozó bacilusokat.
  • Légúti betegségek: Ugyanígy a tüdőben és a légcsatornákban kialakuló vírusos, vagy más típusú megbetegedések, mint a tüdőgyulladás, a hörghurut , vagy az új típusú koronavírus mind okozhatnak kellemetlen szájszagot.
  • Emésztési problémák: A gyomorégés, a nyelőcsövön, vagy az emésztőrendszerben található gombák és baktériumok elszaporodása és az olyan betegségek, mint a reflux a tünet okai lehetnek.

A felsoroltakon kívül megannyi betegség okozhat tüneteként kellemetlen szájszagot, a probléma azonban az esetek túlnyomó részében egyetlen okra vezethető vissza.

Torokfájás, rossz lehelet okai

Forrás: Karolina Grabows, Pexels

A leggyakoribb ok

A rossz lehelet oka közel 80%-ban egy rendkívül triviális, mégis nagyon gyakori probléma. Ez pedig a nem megfelelő szájápolási szokások. Hiába tisztítjuk rendszeresen fogainkat és használunk szájhigiéniás eszközöket, a fájdalmas tény, hogy a legtöbben egyszerűen nem tudunk jól fogat mosni. Egy hiányos fogmosás után 24-48 óra alatt elkezd egy vékony réteg formálódni a fog felszínén, amit biofilmnek, vagy dentális pakknak hívunk. Ez a bevonat felelős a fog elszíneződéséért és ha hosszabb ideig nem szüntetjük meg, fogínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz is vezethet.

Bármennyire is meglepő, a megfelelő fogmosási technikák elsajátítása fájdalmas beavatkozásoktól és kellemetlen helyzetektől szabadíthatjuk meg magunkat. A különböző fogazati felépítések és esetleges rejtett problémák miatt nem létezik egy általános, mindenkinek megfelelő fogmosási technika. A jó hír, hogy egy szakember segítségével biztos és személyreszabott megoldást kaphatunk a hozzánk leginkább illő fogmosási módszerekről.

Fogmosás rossz lehelet ellen

Forrás: Pexels, Andrea Piacquadio

A legbiztosabb megoldás

A szájszag semmi más, mint egy tünet, amivel ha időben foglalkozunk, komoly problémákat előzhetünk meg vele, ráadásul még csak fogorvosi beavatkozást sem igényel. Egy dentálhigiénikus gyors és fájdalommentes módszerekkel képes megállapítani a kellemetlen tünet mögött álló valódi okokat és hatékony megoldást tud kínálni rájuk, ami gyakran annyira egyszerű, mint saját, személyreszabott fogmosási technikánk összeállítása.

Általános Fogmosás Akadémia csomagunkkal mindezt egy fájdalommentes, másfél órás dentálhigiénikusi kezelés során felgöngyölítjük, hogy többé ne érezd magad kellemetlenül ha valakinek a fülébe kell suttognod.

Most minden feliratkozó bepillantást nyer a Fogmosás Akadémia Programunk jegyzeteibe, ahol ezekre a kérdésekre megkapja a választ.

+ OralZone Szájhigiénés Kezdőcsomagot adunk ajándékba a Fogmosás Akadémia “Exclusive” csomag megvásárlása esetén, melyet a kezelés során személyesen vehet át.

[/fusion_text]

Kérem a jegyzeteket és az ajándék csomagot
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]