Az afta egy fehér, vagy sárgás folt a száj belsejében, vagy a nyelven, ami meglehetősen kellemetlen tüneteket tud okozni.

Legtöbbünknek sajnos nem kell bemutatni a jelenséget.

Bár közvetlenül nem fogainkhoz kapcsolódik, az afta a létező leggyakoribb szájbetegség és rejtélyesebb, mint gondolnánk. A következőkben utánajárunk mi is az az afta (vagy afták?), és miért is nehéz beskatulyázni.

 

Afta jelei és okai, fájdalom

Az afta leginkább fiataloknál fordul elő
Forrás: Freepik

Ismerjük meg az aftát

 

Amellett, hogy a társadalom több, mint húsz százalékát érinti rendszeresen, az afta egy nehezen behatárolható betegség. Leggyakrabban a tízen és huszonéves korosztályban jelenik meg és a genetikai tényező is közrejátszik benne, kialakulásának pontos okai azonban nem ismertek. Ráadásul nem is mondhatjuk ki teljes magabiztossággal, hogy egy fajta aftáról beszélünk.

Az aftá(k) ugyanis három különböző típusra osztható(k). Mindhárom más-más jellemzőkkel és lehetséges komplikációkkal.

 

 1. A kis afta (Mikulicz-féle afta)

Az esetek nyolcvanöt százalékában amikor aftát említünk, róluk beszélünk. Könnyen felismerhető, egy centiméternél kisebb átmérőjű fehéres-sárgás gennyes folt piros pitvarral körülvéve. Csúnya – de tudományos – szóval: fekély. Ezek az afták legtöbbször egy héten belül elmúlnak, és nem hagynak heget maguk után.

 1. A nagy afta (Sutton-féle afta)

Egy ritkább, de annál kellemetlenebb változat, ez az afta típus akár a 3 cm átmérőt is elérheti, fájdalmasabb tünetekkel jár, és gyógyulási ideje is hosszabb: akár egy hónap is lehet. Nagyobb kiterjedése annak köszönhető, hogy mélyebb szöveteket érint és ezáltal a hegesedés is gyakori következmény. Az ilyen afták mögött komolyabb következmények is állhatnak, ezért érdemes alaposabban kivizsgáltatni őket.

 1. Herpeszformájú afta (Cook-féle afta)

Ez a típus sok, apró, egy csoportba tömörülő, tűszúrásméretű fekély formájában jelentkezik. A legritkább aftatípus, ami legtöbbször egy héten belül nyom nélkül megszűnik és már a nevéből fakadóan is könnyen összetéveszthető egy másik szájbetegséggel.

De akkor miből lehet megkülönböztetni őket?

 

Afta és herpesz kapcsolata, szájápolás

Afta, vagy herpesz: Hasonlítanak, de nagy a különbség Forrás: Freepik

Afta, vagy herpesz?

 

Az első és talán legfontosabb különbség, hogy az egyiket vírus okozza, a másiknak pedig megannyi oka lehet.

A herpes simplex vírus okozta megbetegedés fertőző és formájában hasonlít az aftára.

Amíg az afta a nyelven, a nyelv alján, az orca belső felületén, vagy akár a szájpadláson is előfordulhat, a herpesz köztudottan az ajakon és az ajak körül jelenik meg. Tehát amennyiben a szájüregben fedezünk fel herpeszre hasonlító fehér hólyagot, azt bátran elkönyvelhetjük aftának.

A herpesszel ellentétben az afta okozója már kevésbé kézenfekvő. Ráadásul gyakran még az orvosok sem tudnak egyértelmű tettest csatolni a betegséghez, ami azért lehet, mert a legtöbb esetben több tényező együttállásából alakul ki.

 

Az afta kialakulásának 5 fő oka

 

 1. Sérülés a szájban, vagy a szájon: Ezt okozhatja az arcbelső véletlen megharapása, fogászati kezelés során fellépő komplikáció, egy törött fog, vagy bármilyen sérülés sport, vagy étkezés hatására.

 

 1. Vitamin- és ásványianyag-hiány: A vas, a cink és a B12 vitamin hiánya a szervezetben többek között afta kialakulásához is vezethet.

 

 1. Stressz: Kutatók sem találtak pontos választ a miértjére, de kétségtelen, hogy a felfokozott stressztől kialakulhat afta az arra hajlamos szervezetben.

 

 1. Ételérzékenység, vagy allergia: A csokoládéra, kávéra, eperre, tojásra, olajos magvakra, vagy savas ételekre érzékeny szervezet gyakran egy aftával reagál a nem kívánt anyagra.

 

 1. Legyengült immunrendszer és egyes betegségek: A súlyosabb (nagy) afta többnyire betegség által legyengített testben fordul elő. Olyan kórok következménye lehet, mint a gyulladásos bélbetegségek, a Celiac betegség, autoimmun betegségek és az immunrendszert támadó megbetegedések, például a HIV fertőzés.

 

Pihenés, nyugalom afta ellen

Ha aftánk van érdemes többet pihenni
Forrás: Freepik

Mire figyeljünk ha aftánk van?

 

Ha már kialakult az afta szánkban, a kellemetlenség sajnos elkerülhetetlen. Azonban tehetünk néhány dolgot, hogy enyhítsük, és ne súlyosbítsuk a tüneteket.

 • Kerüljük az irritáló ételeket és italokat: Ilyenek többek között a kemény és éles ételek, mint a burgonyachips, vagy a kétszersültek, a különösen savas, sós, vagy fűszeres ételek, a túl forró ételek és italok, de szénsavas és alkoholos italok fogyasztása is sokat ronthat helyzetünkön.
 • Válasszunk könnyen rágható ételeket: Hogy könnyítsünk a fekély okozta fájdalmakon, ebben az időszakban érdemes pépesebb ételeket, főzelékeket és leveseket fogyasztani. A lédús (és nem savas) gyümölcsök is jó választások lehetnek, ahogy a hideg italok és ételek. De a gyógyteák, mint a kamilla is enyhülést hozhat. Csak igyuk langyosan!
 • Kerüljük a dohányzást: Ezt talán már mondani sem kell, de a dohányzás nagyban súlyosbíthatja a szájbetegségeket. Akinek esetleg eddig nem lett volna elég oka a leszokásra.
 • Pihenjünk többet és kerüljük a stresszt: Szervezetünk remek visszajelzéseket képes adni életmódunkról és az afta gyakran egy ilyen segélykiáltás. „Lassíts, vegyél vissza, pihenj egyet!” fordíthatnánk le kódolt üzenetét. És ha másért nem, legalább azért érdemes megfogadnunk, hogy hamarabb túl legyünk rajta.
 • Ne engedjük kiszáradni szánkat: Sokat írtunk már a szájszárazság veszélyeiről. Okozhat szájszagot, de a szájban élő baktériumok elszaporodásáért is gyakran kiszáradt szánkat vonhatjuk felelősségre. Amikor pedig gyulladásos megbetegedéssel állunk szemben, csak még fontosabbá válik a rendszeres hidratálás.

 

 

Fogorvoshoz aftával

Súlyos esetben érdemes orvoshoz fordulni aftánkkal
Forrás: Freepik

Afta kezelése – otthon, vagy az orvosnál?

 

Jellemzően kellemetlenségei ellenére egy könnyen, egy héten belül lefolyó betegség, mely nyom nélkül felszívódik megjelenése után. A legjobb tehát ilyenkor a fenti tippeket betartva átvészelni ezt az időszakot.

Néhány esetben azonban az afta (vagy aftának tűnő elváltozás) mögött súlyosabb okok is állhatnak.

 

Ilyenkor érdemes felkeresni egy orvost aftánkkal:

 • Aftánk szokatlanul nagy
 • Rövid időn belül többször kiújul, vagy újak jelennek meg, mielőtt egy korábbi begyógyul
 • Két hétig, vagy annál tovább fennáll
 • Az afta szinte kibírhatatlan fájdalmakat okoz
 • Vagy, ha magas lázat is tapasztalunk

 

Legtöbb esetben szerencsére egy alapos önvizsgálattal meg tudjuk akadályozni az afta kiújulását. Ehhez viszont először meg kell találnunk annak okait.

Afta-prevenciós javaslat: Ha aftánk rendszeresen – évente egy, vagy több alkalommal – kiújul, kezdjük el megfigyelni, hogy pontosan mi is váltotta ki azt nálunk. Ehhez használhatjuk a fenti ötös listát. Miután megvan a legvalószínűbb tettes, igyekezzünk azt elkerülni, amennyire csak tudjuk.  (Igen, a stressz legtöbbünknél az elsőszámú gyanúsított. Egy kis lassítás és befelé figyelés néha a legfurcsább problémáinkra képes enyhülést hozni.)