Felkelünk, hunyorogva a fürdőszobába sétálunk, szembenézünk álmos önmagunkkal, majd amikor fogmosáshoz készülve kinyitjuk a szánkat és egy lepedékes nyelv kacsint vissza ránk.

Bizonyára ismerős a jelenet. Legtöbben találkoztunk már nyelvproblémákkal és tudjuk, hogy a fehér lepedékréteg mellett akár duzzanat és fájdalom is kísérheti a jelenséget. A tünetek jellemzően néhány nap alatt maguktól elmúlnak, mégsem érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni őket.

Utánajárunk a fehér nyelv rejtélyeinek, veszélyeinek és megelőzésének!

 

A dohányzás is okozhat nyelvlepedéket  Fotó: Freepik

Hogyan alakul ki a lepedékes nyelv?

Először is, jó tudni, hogy a nyelven megtelepedett lepedék nem konkrét betegség előjele, pusztán egy tünet. Kialakulásának okai pedig a papillákra vezethető vissza. Ezek a nyelv felszínén lévő kitüremkedések, többek között, az ízlelőbimbókat foglalják magukban és külső, vagy belső irritációtól hajlamosak megduzzadni. Ilyenkor általában elhalt hámsejtek, ételmaradékok, vagy más szennyeződés telepszik meg a papillák között. Ahogy a fogainkban megtelepedett baktériumok foglepedéket okoznak, úgy a kórokozók hatására alakul ki nyelvünkön is az a bizonyos fehér bevonat, amit sok esetben gyulladás is kísér.

És akár csak a fogszuvasodás, a gyulladt, lepedékes nyelv is nagyrészt megelőzhető, ha ismerjük kialakulásának főbb okait.

 

A fehér, lepedékes nyelv kialakulásának okai

Nem megfelelő szájhigiénia: Ha fogmosáskor nem tudjuk kitisztítani rendesen a szennyeződéseket fogaink közül és a szánkból, az gyakran a baktériumok elszaporodását okozza. A száj pH értékének felborulása pedig egyenes út a lepedéklerakódáshoz.

Szájszárazság és dehidratáció: A szájmaszk hatásairól szóló írásunkban is kitértünk a száraz száj veszélyeire, ami szintén a baktériumok elszaporodásával összekapcsolható.

Szájon át légzés: Ha a legtöbb reggel sűrű lepedékréteggel a nyelvünkön ébredünk, a szájlégzéses alvásra kell gyanakodnunk elsősorban. Amellett, hogy szájszárazságot okoz, a fogágybetegség és a fogszuvasodás kialakulását is megnöveli, de a fiataloknál akár az arc deformációjához is vezethet. Megoldása pedig olyan egyszerű is lehet, mint nyelvpozíciónk megváltoztatása.

– Külső sérülések: A törött, élesen elpattant fogak sérüléseket tudnak okozni a nyelven, aminek hatására a nyelv begyulladhat és kialakulhat rajta a fehér lepedékréteg.

– Dohányzás és alkohol: Többek között ez is a szájszárazság baktériumkeltő hatásaira vezethető vissza. Másrészről a dohányzás és az alkoholfogyasztás irritációt okozhat szánkban és nyelvünkön, így akárcsak a külső sérüléseknél, gyulladás alakulhat ki hatásukra.

– Súlyosabb betegségek: Ritka esetben olyan betegségek is okozhatják a lepedékes nyelv kialakulását, mint a leukoplakia, a szájgomba, vagy akár a szifilisz. Amennyiben a tünet hosszabb ideig nem szűnik meg magától, érdemes kivizsgáltatni azt egy fogorvossal.

 

Vérző nyálkahártya esetén keressünk fel egy orvost Fotó: Freepik

Honnan lehet tudni, hogy valóban gond van?

Azon kívül, hogy a probléma nem szűnik meg magától, a betegségek által előidézett nyelvfehérségnek, – vagy nyelvelszíneződésnek – többnyire könnyen felismerhető jelei vannak.

Elsősorban gyerekek körében fordul elő, de felnőtteknél sem ismeretlen a szájgomba, azaz a szájpenész. Ezt a megbetegedést a Candida albicans nevű gombafaj elszaporodása okozza és vastag, fehér bevonattal jár. Ha letöröljük, vérző nyálkahártya marad utána. Magától ritkán szűnik meg, ellenben képes terjedni, a nyelőcsőbe, ahol fájdalmas gyulladásokat okozhat és akár a tüdőbe is. Ezért is, ha a lepedékes nyelvünkhöz fájdalom, vagy esetleg vérző nyálkahártya is kapcsolódik, mindenképpen keressünk fel vele egy orvost. Az időben elcsípett szájpenész kezelése gyógyszerekkel és öblögetőkkel szerencsére egyszerű és fájdalommentes. Ahogy megelőzése is.

Fehér lepedékes nyelv kezelése házilag

Nyelvtisztítás nyelvkaparóval

Fotó: Freepik

Ahogy az általános nyelvlepedék, és a szájgomba is többnyire a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza. Ez pedig azt jelenti, hogy otthoni módszerekkel is könnyedén megelőzhetjük őket.

A fehér nyelv kórokozókat feltételez, ezért fontos figyelni szervezetünk vészjelzéseit és időben cselekedni. Fogainkon sokkal nehezebb észrevenni a lepedékréteget, pedig ha nyelvünket fehér lepedék fedi, szinte biztosak lehetünk benne, hogy baktériumok nem csak ott telepedtek meg. Ilyen szempontból remek vészcsengő tud lenni a lepedékes nyelv. Feltéve, hogy hallgatunk rá.

Hogyan tehetünk ellene és hogyan előzhetjük meg?

  • Magasabb folyadékbevitellel – a szájszárazság elkerüléséért
  • Kerülve a nyelvet irritáló ételeket és italokat – mint az alkohol, a magas cukortartalmú dolgok és persze a dohányzás
  • Nyelvünk rendszeres tisztításával – ahogy az erről szóló cikkünkben is említettük, a napi rutinba ágyazott nyelvtisztítással, erre kialakított kaparóval, vagy fogkefével, rengeteg problémát megelőzhetünk.
  • Rendszeres és alapos fogmosással – puha sörtéjű fogkefével és fogselyemmel, vagy fogköztisztítóval a nehezen hozzáférhető helyeket is kitisztítva.

Talán nem olyan meglepő, hogy a baktériumokkal ellepett nyelv megelőzésének kulcsa a megfelelő szájhigiénia. Ez azonban közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A gyermek fogápolási cikkünkben segítünk elmagyarázni, hogyan könnyíthetjük meg már a kezdetektől ezt a folyamatot, Fogmosás akadémiánkkal pedig egy személyre szabott rendszert alakítunk ki pácienseinknek, amivel egyszer és mindenkorra elsajátíthatják a számukra legideálisabb szájápolási módszereket.