Pókok, kígyók, a magasság, vagy a magány? Az előbbiekhez hasonlóan a fogorvostól való félelem is a leggyakoribb fóbiák közé tartozik és nem csak a kisgyerekek körében. Ha jobban megvizsgáljuk ennek okait, hamar rájövünk, hogy számos különböző dolog állhat hátterében.

De hogyan uralkodhatunk rajta és emelkedhetünk felül ezen a lekorlátozó és a legtöbb esetben kifejezetten ártalmas félelmen? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Protézis, fogorvostól félelem

Forrás: Freepik

A dentofóbia

Bizony, mint minden más fóbiának, a fogorvostól való félelemnek is van tudományos neve és akár csak a tériszonynak, súlyossága is változó. Ahhoz, hogy megküzdjünk vele, bármilyen súlyos is ez a félelem, először annak pontos forrását érdemes meghatároznunk.

Tehát azt, hogy konkrétan mitől is félünk

A fogorvostól

Akárcsak az adóellenőrökhöz, a kalauzokhoz, vagy a rendőrökhöz a fogorvosokhoz is irracionális félelmek kapcsolódnak. Többekben hideg, érzelemmentes, vagy akár egyenesen szadista kép él a fogorvosokról. Ennek a félelemnek gyökere gyakran személyes, rossz tapasztalatra vezethető vissza egy gyerekkori fogorvossal.

A fájdalomtól

Ki ne tartana a fájdalomtól? A fogászati fájdalomtól való félelem azonban napjainkban szerencsére már az irracionális félelmek közé sorolható. A beavatkozások túlnyomó része szinte teljesen fájdalommentes a precíz műszereknek, a modern fájdalomcsillapítóknak és a bódításban végzett szájsebészeti műtéteknek köszönhetően.

A fulladástól

Sok ember számára a fulladástól való félelem az, ami megnehezít egy fogászati látogatást. Ez különösen azokra jellemző, akik korábban már átéltek egy fulladásos élményt. A szájban végzett beavatkozások így előidézhetik az ilyen traumák emlékeit.

Hangoktól és szagoktól

Az olyan emberek számára, akiknek korábban negatív élményeik voltak a fogorvosnál, a fogorvosi rendelőben érzett szagok és zajok is a félelem előidézői lehetnek. Különösen a fúró éles hangja.

Ezeket a félelmeket, legyenek bármennyire is irracionálisak, igenis komolyan kell venni. Egy-egy pszichológiai traumának, még ha tudattalan is, komoly hatásai lehetnek az egyénre. Ezért különösen fontos, hogy ha súlyos félelmet érzünk amikor egy fogorvosi vizitre gondolunk, tudatosítsuk magunkban mi is valódi tárgya félelmünknek. Amint ezt megtaláltuk lehet elkezdeni a fóbia megszüntetését.

Aggódó páciens

Forrás: Freepik

Súlyosbító körülmények

A genetikai tényező fontos kérdés a fogászattól való félelem szempontjából. Vannak akik hosszú éveket élnek le fogászati panaszok nélkül, mások pedig minden igyekezetük ellenére is sokkal fogékonyabbak a fog és szájbetegségekre. Aki az utóbbi csoportba tartozik, annak komoly befolyással lehet mindennapjaira a dentofóbia.

Sokan hajlamosak vagyunk inkább eltűrni egy fájdalmat akár évekig is, csak ne kelljen szembenézni annak okaival. A fogászati problémák nagy része azonban idővel csak súlyosbodik. Ha tehát az első tünetek jelentkezésénél rávettük volna magunkat egy fogászati vizitre, a gyökérkezelés, vagy foghúzás helyett valószínűleg megúszhattuk volna egy töméssel. Amellett, hogy az elhanyagolt szájbetegségek nagyobb fájdalommal járnak és hosszan elhúzódhatnak, ezek kezelése pénztárcánkat is komolyan megterheli.

Hogy ezt elkerüljük, a legfontosabb, hogy szembe tudjunk nézni fóbiánkkal.

Hogyan kerekedjünk felül félelmeinken?

Miután sikerült tudatosítanunk azt, felkészülhetünk fóbiánk felszámolására. Jöjjön egy jó és egy rossz hír. Kezdjük a jóval: a félelem minden esetben legyőzhető!

És a rossz? Ehhez sajnos szembe kell néznünk vele.

Tehát ahhoz, hogy fogaink meggyógyuljanak és fóbiáink elmúljanak, nem ússzuk meg a fogászati vizitet. Ezt azonban nem feltétlenül szükséges fogorvossal kezdeni. Amíg a fogorvosok olyan beavatkozásokat is végeznek, mint a fogtömés, implantátumok beültetése, vagy a gyökérkezelés, egy dentálhigiénikus szánk és fogazatunk higiénéjével, egészségével foglalkozik. Olyan kezelésekért felel, melyek ínyünk, szánk, és fogazatunk egészségének megőrzésével kapcsolatos és nem végez orvosi beavatkozásokat.

Ez tehát azt jelenti, hogy egy dentálhigiéniai vizsgálat során szánk és fogaink állapotáról sokat megtudhatunk. Ráadásul így olyan prevenciós kezeléseket is igénybe vehetünk, mint a fogkőeltávolítás, ezzel is megelőzve a komolyabb betegségek kialakulását, miközben az a tudat nyugtat minket, hogy az a fránya fogorvosi fúró biztosan nem fog előkerülni.

Egy dentálhigiénikus azt is meg tudja állapítani, hogy szükségünk van-e egyáltalán fogorvosi beavatkozásra. Így a fogorvosi székben ülve, egy rendelő közegét beszívva szépen lassan ráébredhetünk, hogy a múltból eredő félelmeinknek egy modern, jól felszerelt és maximálisan professzionális fogorvosi rendelőben nincsenek már alapjai.

Barátságos fogorvos

Forrás: Freepik

Könnyítsük meg a dolgunkat

Ha félünk a fogorvostól, legfőbb célunk természetesen, hogy lehetőleg ne legyen szükségünk beavatkozásra (és ha jobban belegondolunk, nem mindannyiunknak ez a célja?). A legtöbb esetben a fogászati beavatkozások szükségességét könnyedén le tudjuk csökkenteni egy egyszerű(nek tűnő) módszerrel: a helyes fogmosással.

Mivel a fog- és szájbetegségek 90%-át a fogakon kialakult fogkő és az azon megragadt lepedékréteg okozza, így annak megszüntetésével a legtöbb betegséget is elkerülhetjük. Ehhez tehát a számunkra megfelelő fogmosási módszert kell elsajátítanunk és rendszeresen alkalmaznunk. Ily módon még ha genetikailag hajlamosabbak is vagyunk a megbetegedésre, nagyban lecsökkenthetjük a fogszuvasodás és a fogínygyulladás, a két leggyakoribb fog- és szájbetegség, előfordulását.

Fogmosás Akadémia programunkban kombináljuk a dentálhigiénikus (fájdalommentes) vizsgálatát egy teljeskörű fogkőeltávolítással, ezzel megelőzve a fogkő hatására kialakuló betegségeket. Ráadásul a kezelés után dentálhigiénikusunk összeállít és megtanít neked egy saját fogaidra szabott fogmosási módszert, melynek használatával biztos lehetsz benne, hogy fogápolási rutinjaid valóban fogazatod egészségét szolgálják. Végül pedig ajándékként megkapsz minden szükséges eszközt a módszer alkalmazásához.

Ha többet szeretnél megtudni programunkról, az alábbi linkre kattintva regisztrálhatsz hírlevelünkre és juthatsz hozzá Fogmosás Akadémia programunk jegyzeteihez, minden szükséges részlettel és háttérinformációval.