A focilázon felbátorodva felcsaptuk múltbéli eseteinket és kiválasztottuk a három leggyakrabban látott sportolási sérülést. Fogazatunk szemszögéből persze.

Kerékpáros bukás a megfelelő védőfelszerelés nélkül, egy arccal védett focilabda (vagy bokszkesztyű), de a rosszul szedett lépcsők is okozhatnak klasszikus sportsérüléseket, aminek a fejre mért hatásai gyakran fogaink károsodásában nyilvánulnak meg. Sokféleképpen lehet megsérülni sport közben, mégis van néhány eset, amivel többször találkoztunk karrierünk során, mint bármi mással.

 

Egy fog megannyi módon törhet  Forrás: Freepik

1. Törött, megrepedt fog

 

Külön cikket szántunk, az elpattant, letört fogaknak és már ott is említettük, hogy a jelenség gyakori oka a fizikai behatásokban keresendő.

Egy fog megannyi módon törhet, repedhet, vagy pattanhat el. Ezek közül a gyakoribbak:

  • Hajszálrepedés a fogfelszínen: Az egyik legártalmatlanabb típusa a repedt fogaknak, tekintve, hogy általában a fogzománcon, nem a fog anyagán történik a sérülés. Ritkán igényel orvosi beavatkozást, de ettől még érdemes megnézetni.
  • Végig repedt fog: Ebben az esetben a fog keresztben kettétört és súlyos fájdalommal is járhat, ha tovább terjed az idegekre. Sürgős orvosi ellátás szükséges.
  • Elpattant fog: Amikor felszíni sérülés éri a fogat, mint egy esés, gyakran csak egy kis darab pattan le róla. Ez jó esetben nem jár komolyabb fájdalommal (mert nem éri a fogideget). Megnézetni azonban szükséges, mert elhanyagolva komoly komplikációkkal is járhat.
  • Letört fog: Amikor egy nagyobb darab törik le fogunkból, nem is kérdés, hogy első utunk a fogorvoshoz kell, vezessen. Ilyenkor gyakran az ideg is szabaddá válik és súlyos fájdalmak, érzékenység kíséri helyzetünket.

Mivel egy törött fog nem mindig jár fájdalommal, könnyen előfordulhat, hogy csak olyan tünetekből leszünk rá figyelmesek, mint a hirtelen kialakult túlérzékenység fogainkban a hő, vagy ízhatásokra. Esetleg a rágás közbeni fájdalom, vagy egy élesebb fog, ami megvágja nyelvünket.

Egy törött fog komoly problémákat is okozhat, ha kezeletlenül hagyjuk, kezdve a különféle fertőzésekkel a felszínen okozott sérülések hatására, vagy a fogvesztéssel, ami sok esetben megelőzhető lehet.

Milyen sportnál fordul elő leggyakrabban: Jéghoki, extrém sportok (gördeszka, görkorcsolya, küzdősportok), labdajátékok (kézilabda, labdarúgás, rögbi)

Afta problémák okai

Forrás: Freepik

2. Benyomódott fog

 

Még belegondolni is fájdalmas, de sportsérüléseknél – szerencsére aránylag ritkábban – előfordulhat, hogy a fog törés helyett egyenesen visszatolódik az állkapocscsontig. (mi szóltunk)

A jelenség általában tejfogaknál fordul elő, mivel a gyerekfogak fogágya is puhább a kifejlett csontfogaknál. Esetükben szerencsére a gyógyulás is gyorsabb, és általában a betolódott fogak spontán kinőnek újra maguktól.

Ha ugyan ez egy sportsérülés hatására, felnőttnél történik meg, sajnos már nem ilyen egyszerű a helyzet. Egy kifejlett gyökerű fog az ínybe visszacsúszva komoly sérüléseket képes okozni (érthető módon) és hajlamos egy edzett sportolót is hosszú időre a kispadra tud küldeni.

Milyen megoldásai lehetnek egy benyomódott fognak?

A szájsebészet ilyen esetben ritkán kerülhető el.

  • Újrapozicionálás: a fogat sebészi úton a helyére teszik és szükség esetén csontpótlással segítik beépülését.
  • Fogsínezés: Az elmozdult fogat a mellette lévőkhöz rögzítik, hogy beépüljön. Rendszeres állapotellenőrzést igényel, hogy az orvos gondoskodhasson a fogak helyes rögzüléséről.
  • Fogászati kiemelés (extrúzió): Ebben az esetben a fogat egy rendkívül érzékeny és precíz sebészeti módszerrel kiemelik az ínyből.

Egy benyomódott fog fogászati vészhelyzet kategóriába tartozik, és gyors kezelést igényel. Minden óra számít, a fogbelső ugyanis könnyen elfertőződhet, fogvesztést okozva.

Milyen sportnál fordul elő leggyakrabban: Kerékpár, snowboard, sí, lovaglás

 

Hiányos fogsor, hiányzó fog

Forrás: Freepik

3. Elvesztett, vagy elmozdult fog

 

Azt gondolnánk, hogy a fogászati sportsérülések leggyakrabban a fogak elvesztését eredményezik. Ez azonban (szerencsére) nincs így. Általában egy „könnyed” repedéssel, vagy pattanással megússzuk, de gyakran találkozunk elmozdult fogakkal is.

A fog ilyenkor valamelyik irányba „eldől”, elfordul a külső behatástól. A megoldás ezúttal is egy fogsín szokott lenni.

De sajnos vannak esetek, amikor egy esés után foghíjasan kelünk fel.

Mi a teendő ilyenkor? A leggyakrabb kérdés, amivel találkozni szoktunk, hogy egy frissen elvesztett fog visszahelyezhető-e.

Meglepő lehet, de igenis vannak alkalmak, amikor egy balesetnél kihullott fog még visszaépíthető a szájba. Ha a fog gyökere egyben megmarad, nem törik darabokra a kiesésnél, néhány órán belül visszahelyezhető az ínybe egy jó szakember által. A teljes visszaépülésre azonban így sincsen garancia.

Amennyiben sikertelen a beavatkozás, egy fogimplantátum, vagy híd lehet a megoldás az elvesztett fogra.

Milyen sportnál fordul elő leggyakrabban: extrém sportok (BMX, snowboard, sí) kontakt sportok (küzdősportok), lovaglás

 

Fogaink védelme sportoláskor

A fogvédő megvédhet a sportsérülésektől  Forrás: Freepik

Hogyan védhetjük meg fogainkat sportoláskor?

 

Bár a védekezés részben sportágfüggő, azért létezik egy általános védekezési eszköz.

A fogainkra öntött fogvédők a szánkat érintő sportsérülések hatásait nagymértékben képesek redukálni, ráadásul egy fogimplantátum árának töredékébe kerülnek.

Három típusú fogvédő létezik:

  • Készen gyártott fogvédők: Ezeket a fogvédőket boltban, előre elkészítetten lehet vásárolni, egy olcsó alternatívája a fogvédőnek, viszont ormótlanok, nehéz bennük a légzés, és mivel nem saját fogainkra igazították őket, hatásuk is erősen vitaható. Nem szoktuk javasolni.
  • Forralással alakítható fogvédők: A legelterjedtebb fogvédők. Általában egysoros kiadásban, kaphatóak felső fogainkra. Forró vízben megpuhítva, majd a szánkba helyezve, a gumi anyag felveszi fogsorunk alakját, így könnyedén és biztonságosan illeszkedik. Ez a leggazdaságosabb megoldás.
  • Fogainkra igazított, személyre szabott fogvédők: Egy fogászatnál saját fogsorunkra precízen elkészített fogvédők jelentik a tökéletes védelmet. Kérhetjük kétsoros változatban, amely az alsó és a felső fogsorokat is védi, vagy csak a felső fogsorra igazítva. Ezt a megoldást profi sportolóknak szoktuk ajánlani, kiknek fogazata állandó behatásnak van kitéve.

 

A sportsérüléseket tehát legjobb megelőzni, és ha fogainkról beszélünk, egy fogvédőnél nem létezik biztosabb védelem – leszámítva a sportolás feladását, de ez jobb, ha még csak fel sem merül. Bármennyire is kellemetlennek érezzük, jobb elővigyázatosnak lenni, így ha a fent felsorolt sportok valamelyikét űzzük, érdemes megfontolni a védelmet.

Amikor viszont nem tudjuk elkerülni a bajt és fogaink megsérülnek, fontos, hogy minden esetben nézessük meg egy szakemberrel. Még egy apró repedés is súlyos problémákat rejthet a felszín alatt…