Mi a lenyűgöző mosoly legfőbb titka? A válasz egyértelműen a csillogó fehérség, annak elérése azonban már kevésbé kézenfekvő. Fehér fogainkért akár komoly áldozatokat is hozunk, legyen az egy költséges és hosszadalmas kezelés, vagy kísérletezés otthon végezhető technikák százaival. Otthoni fogfehérítő technikákkal pedig konkrétan Dunát lehetne rekeszteni (és általában szennyezni).

A különböző kemikáliás fehérítők és csodát ígérő praktikák azonban sokszor ártalmasabbak a fogakra, vagy az általános egészségre, mint amennyire hatékonyak mosolyunk kifehérítésében.

Ha fogainkról van szó, az egészségnek mindig az első helyen kell állnia. Éppen ezért érdemes megismerni, hogy a világháló-szerte híresztelt otthon is kipróbálható fogfehérítés módszereknek milyen veszélyei vannak és vajon érdemes-e kísérletezni velük. Valamint, hogy mit is jelent ha egy fogklinikán végzik ugyanezt.

 

Otthoni fogfehérítés

Forrás: Freepik

Az otthoni fogfehérítés módszereiről

Ha beírjuk a keresőbe, hogy „fogfehérítés otthon” találatok ezrei szakadnak nyakunkba. Pakolások, vegyszeres tisztító módszerek, kaparások és suvickolások. Némely teljesen ártalmatlan és bár hatásuk klinikailag nem igazolt, egyes esetekben akár még hasznos is lehet. A legtöbb azonban sajnos egyenesen kockázatos fogazatunk és szánk egészségére.

 

 

Ennek egyik oka egyszerűen az, hogy laikusként nem érdemes olyan beavatkozásokkal próbálkozni, melyeket klinikákon szakemberek végeznek. A másik, és talán legfontosabb, az, hogy a legtöbb ilyen módszer megközelítésében keresendő a probléma.

Az olyan technikák, mint a szódabikarbónás dörzsölés, a különböző vegyszeres fogfehérítések és a savas pakolások a fogzománcban okoznak sérülést, ezzel pedig ahelyett, hogy fehérítenék a fogakat, az ellenkezőjét érik el. Ráadásul akár visszafordíthatatlan következményeket is okozhatnak fogainkban. A fog sárgaság problémáját más irányból érdemes megközelíteni, a probléma gyökerétől.

Nézzük tehát mi is okozza valójában a fogak sárgulását.

Mitől sárgulnak a fogak?

Természetesen számos kiváltó oka lehet fogaink elszíneződésének. A legtöbbet mégis egy forrásra vezethetjük vissza: ez pedig a fogkő és az azon kialakult lepedék. Valójában nem fogaink anyaga színeződik el, hanem ez az ételmaradékból és baktériumokból formálódott vékony réteg a fogzománcon. Ezért is olyan veszélyes dörzsölő, vagy maró módszereket alkalmazni rájuk, azzal ugyanis a fogzománcban teszünk kárt elsősorban.

A fogfehérítés helyett az esetek túlnyomó többségében a besárgult fogakra egy teljes körű fogtisztítás jelent hosszú távú megoldást. Megelőzésükre pedig a megfelelő módszerrel végzett, alapos fogmosás.

Fogfehérítő fogmosás

Forrás: Freepik

A fogmosás fontossága

Szájhigiéniánk és fogaink épségének kulcsa ugyanis a megfelelő fog- és szájápolás. Ehhez pedig a számunkra legmegfelelőbb fogmosási technikákkal szükséges tisztítanunk napi – lehetőleg napi több – alkalommal fogainkat.

Mivel a fogak elszíneződését is okozó lepedék legkönnyebben a kevésbé hozzáférhető helyeken tud kialakulni, mint a fogíny vonala, vagy a fogak találkozásánál lévő rések, ezekre külön figyelmet érdemes fordítani.

Az esetek kilencven százalékában a fogkő kialakulása és általa a fog sárgaság és a fogbetegségek is a helytelen, vagy nem elég alapos fogmosási technikák eredménye. Tehát a megfelelő módszer alkalmazásával mindez megelőzhető lenne. A helyes technika elsajátításához azonban nem elegendő olvasni róluk. Mivel nem létezik egy univerzális, mindenki számára alkalmazható módszer, a saját fogainkhoz megfelelőt egy szakember tudja csak megállapítani és utána „betanítani” annak alkalmazását.

A fogmosás azonban a fogak ápolására és megőrzésére alkalmas. Mit tehetünk az elszíneződött fogainkkal, amin a mosás sem segít?

Professzionális fogtisztításProfesszionális fogtisztítás

Ha gyors, hatékony, biztonságos és biztos megoldást szeretnénk fogaink kifehérítésére, egy professzionális fogtisztítással legtöbb esetben elérhetjük a kívánt hatást. Fogtisztítás során a dentálhigiénikus egy ultrahangos fogtisztító eszköz segítségével feloldja és megszünteti a fog felszínén megtelepedett fogkövet és az azt beszínező lepedéket, így a fog visszanyeri eredeti fehérségét. Ami azonban még ennél is fontosabb, a fogkő megszüntetésével olyan súlyos problémáktól óvhatjuk meg magunkat, mint a fogszuvasodás, vagy a fogínygyulladás, melyek hosszú távon akár fogaink elvesztését is okozhatják.
Miután a legkevésbé hozzáférhető részekről, mint a fogközök és az íny vonala, is letisztította a fogkövet, a szakember polírozással éri el a teljes simaságot és adja vissza a fog eredeti, fényes fehérségét.

Fogmosás Akadémia programunk során egy professzionális fogtisztítást követően a dentálhigiénikus meghatározza a fogaink számára legmegfelelőbb tisztítási módszert és ezt be is tanítja nekünk, saját fogazatunkon érzékeltetve azt. Ezáltal tiszta és fehér fogainkat nem csak néhány hétre kapjuk, hanem a technika alkalmazásával a lehető legtovább tarthatjuk fenn fehérségüket és egészségüket.

Az alábbi linkre kattintva, majd regisztrálva ingyenesen kézhez kaphatod Fogmosás Akadémia programunk jegyzeteit és kedvezményesen jelentkezhetsz a programra.

Kérem a jegyzeteket és az ajándék csomagot

Kérdése van? Visszahívást szeretne? Vegye fel a kapcsolatot velünk!

Munkatársaink segítenek fogorvos mentes megoldásokat találni a száj egészségének megőrzésére.

+ OralZone Szájhigiénés Kezdőcsomagot adunk ajándékba az Exkluzív Szájápolási Kezelések megvásárlása esetén, melyet a kezelés során személyesen vehet át.

Exkluzív Szájterápiás Kezelések

.

Presidentist Kft – Budapest 1124 Fodor u. 140