Nyugodtan végezzük szokásos fogmosási rutinunkat, majd köpünk egyet és… mint egy horrorfilmben: harsány vörös keveredik a fogkrém fehér habjával. Sokan már megszokták a látványt és egyszerűen csak elkönyvelik, hevesebb fogmosási szokásaik melléktermékének. Nekik sajnos rossz hírekkel szolgálhatunk: a fogínyvérzés sosem természetes állapot. Pánikra azonban semmi ok, ugyanis általában egy könnyen megfékezhető folyamatról van szó. Feltéve, ha nem söpörjük a szőnyeg alá.

Az egészséges fogíny nem vérzik, így ha vérrel találkozunk fogmosás után, mindenképpen javasolt felkeresni egy szakembert, hogy időben meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket. De pontosan miért is? Azonnal kiderül!

Fogak és fogíny - fogínyvérzés okai

Forrás: Unsplash

Mit jelent a fogínyvérzés?

Az esetek túlnyomó többségében a fogmosáskor előforduló vérzést az érzékeny, gyulladt íny okozza, amit ha fogkefével, vagy fogselyemmel irritálunk, kész is a baj. Egy gyulladás bakteriális fertőzést jelent a szervezetben. A fogak felszínén és a fogkőn egy vékony, láthatatlan biofilm réteg alakul ki, amely baktériumok elszaporodásához vezet. Ezek a baktériumok tehetőek felelőssé szinte az összes fog- és ínybetegségért. Többek között a fogínyvérzést okozó ínygyulladásért is.

 

Fontos, hogy a fogínygyulladás egy megállítható és visszafordítható folyamat, elhanyagolva azonban súlyosabb betegségekhez is vezethet. A kezdődő fogínyvérzés tehát nagyon fontos visszajelzés testünktől, amit érdemes komolyan venni.

Rosszabb esetekben (hipochondereknek átugrani)

A fogínygyulladás az egyik leggyakoribb és legalattomosabb szájbetegség. Mégpedig azért, mert sokszor nem jár fájdalommal. Gyakran a fogínyvérzésen kívül nincs is más tünete és ha nem kezeljük, a gyulladás súlyos komplikációkhoz vezet. Az előrehaladott fogínygyulladás átterjedhet a fogágyra és akár a fogak elvesztését is okozhatja.

A fogágy a fogakat körülvevő és rögzítő régió, melynek része egy csontos meder, a fogat felfüggesztő apró rostok és az íny. Ez a komplex és rendkívül érzékeny rendszer fogazatunk legfontosabb része és az itt végbemenő gyulladást nevezzük fogágybetegségnek. Miután kialakult, ez az állapot többek között a fogíny visszahúzódásához és a fogak meglazulásához, majd elvesztéséhez vezethet, megelőzésének fontosságát tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Kezdjük a probléma gyökerénél

Látható tehát, hogy a vérző fogínyt nem szabad félvállról venni és érdemes első jeleinél szakembert felkeresni. Egy dentálhigiénikus meg tudja állapítani, hogy a vérzést valóban fogínygyulladás okozza-e és amennyiben igen, azonnal le is számol az állapotért felelős fogkővel. A professzionális fogtisztítás során a szakember egy ultrahangos eszközzel távolítja el a fogkövet.

Mivel a gyulladást a fogkőn megtelepedett baktériumok okozzák, ennek felszámolása közvetlenül a betegség okát szünteti meg. Egy szakképzett dentálhigiénikus pedig az íny alatt megtelepedett fogkövet is képes felszámolni, így a fogkő eltávolítással megakadályozzuk a fogínygyulladás továbbterjedését és lehetőséget adunk fogínyünknek a regenerálódásra. Ráadásul ez a kezelés a fogak színezetét is visszaállítja eredeti állapotukba, tiszta és egészségesebb fogazatot eredményezve.

A fogkő megszüntetésének egyetlen módszere a klinikai körülmények között végzett professzionális fogtisztítás. Ha viszont a fogkő és a fogínygyulladás visszatérését is meg szeretnénk akadályozni, feladataink fürdőszobánkban folytatódnak.

A szájhigiénia kulcsfontosságú

A megelőzés tehát épp olyan fontos, mint a probléma felszámolása. A fogínygyulladást okozó fogkőért ugyanis minden esetben a nem megfelelő szájápolást tehetjük felelőssé. Ez tehát azt jelenti, hogy ha fogainkat minden nap teljeskörűen meg tudjuk tisztítani, a fogínygyulladás visszatérését is megakadályozhatjuk.

Ahogy nem létezik két ugyanolyan fogazat, egy mindenki számára megfelelő, univerzális fogmosási technikát sem lehet megállapítani, néhány fontos szempontot azonban mindenkinek érdemes figyelembe venni.

Néhány tipp a helyes fogmosáshoz

  • Használjunk puha és sűrű sörtéjű fogkefét: Minél puhább, annál jobb a szabály ha fogkefét vásárolunk. A kemény sörték ugyanis nem képesek behatolni az fog és az íny találkozásánál lévő ínybarázdába, melynek megtisztítása a legfontosabb fogmosáskor. Ezentúl a kemény sörték erős dörzsölésnél képesek megsérteni, kikoptatni a fognyakat is. Egy sűrű és puha fogkefe képes a legtöbb elérhető részt megtisztítani fogazatunkon, így ez első számú eszközünk a fogínygyulladás megelőzésére.
  • Lassú, óvatos, körkörös mozdulatok: Az előre-hátra húzogatás helyett kis köröket rajzolva érdemes végighaladni fogainkon, de még ennél is fontosabb a gyengédség. Rányomás nélkül, kíméletesen, de határozottan dolgozzunk rajtuk.
  • Figyeljünk a fogíny vonalára: Mivel a fogínygyulladást okozó baktériumok a már említett ínybarázdában telepszenek meg legkönnyebben, erre a régióra koncentráljunk leginkább fogmosásnál. Alaposan tisztítsuk meg az alsó és a felső fogsor fogíny vonalát is, kb. 45 fokban az íny felé megdöntött fogkefével, hogy megfelelően elérjük vele a kritikus pontokat.
  • És a fogközöket se felejtsük: Az erre a feladatra kialakított fogselyemmel, vagy fogköztisztítóval lehet csak megfelelő munkát végezni a fogak között. A fogközök jelentik fogfelszínünk 30%-át és a fogínygyulladás mellett a fogszuvasodás is innen indul ki leggyakrabban. Ennek a régiónak megfelelő tisztítása tehát elengedhetetlen.

Fontos: A megfelelő fogmosás technikáját sajnos lehetetlen olvasott szövegből, vagy videókból megtanulni, az egyetlen működő módszer a tapasztalati út. Mindannyiunk fogazata némileg eltér és a számunkra megfelelő fogmosási technikát olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a különböző méretű, ívű és torlódású fogak, vagy a fogtömések, koronák és egyéb idegen anyagok. Ezek pedig mind más-más technikát és gyakran más eszközöket kívánnak meg, amit csak egy szakember képes megfelelően megállapítani és megtanítani.

 

A fogínyvérzés végleges megszüntetéséhez tehát csak az azt okozó fogkővel kell leszámolnunk egyszer, s mindenkorra. Ezt évi két professzionális fogtisztítással és a számunkra kialakított fogmosási technika helyes alkalmazásával tudjuk fenntartani. Fogmosásakadémia programunk a teljes körű ultrahangos fogtisztításon kívül tartalmazza személyre szabott fogmosási rendszerünk kialakítását is.

Egy dentálhigiénikus megállapítja fogazatunk felépítését és az arra alkalmazható fogápolási módszert,majd ezt részletesen bemutatja, így tapasztalati úton, saját fogainkon sajátíthatjuk el azt, szakképzett felügyelet mellett. Ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy a legtesthezállóbb módon mosunk fogat és otthon is tehetünk róla, hogy fogínyvérzésünk örökre a múlté legyen.

Most minden feliratkozó bepillantást nyer a Fogmosás Akadémia Programunk jegyzeteibe, amiből a fogápolással kapcsolatos kérdéseire is megkapja a választ.

+ OralZone Szájhigiénés Kezdőcsomagot adunk ajándékba a Fogmosás Akadémia “Exclusive” csomag megvásárlása esetén, melyet a kezelés során személyesen vehet át.

[/fusion_text]

Kérem a jegyzeteket és az ajándék csomagot
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]