Minden szülő tudja, hogy kevés nehezebb kihívás létezik, mint rávenni egy önálló csemetét a rendszeres (és rendes!) fogmosásra. Valahol a telefonról leneveléssel lehet egy szinten…

Persze azt is tudjuk, hogy a gyerekkorban elsajátított megfelelő fogápolási szokásokkal egész életüket megkönnyíthetjük, ráadásul súlyos kiadásoktól és kellemetlenségektől óvhatjuk meg őket. A küzdelem tehát embert próbáló, de sosem hiábavaló.

 

Családi fogmosás gyerekekkel

A közös fogmosás sokat segít a gyerekeknek
Forrás: Freepik

Fogmosás gyerekeknek: Hogyan könnyítsük meg?

 

Kezdjük időben

Ahogy a gyermekkori fogápolásról szóló összefoglalónkban is megjegyeztük, nincs olyan, hogy túl korai, ha a kicsik fogairól van szó. Sőt, nem is kell, hogy még fogai legyenek.

Érdemes már csecsemőkortól rendszeresen tisztítani, masszírozni a babák ínyét az esti lefekvések előtt. Erre a legjobb eszköz egy steril, nedves törlőkendő. Így, amellett, hogy ellenállóbbak lesznek tőle később fogai, napi rutinjaikba (és a sajátunkba) is a kezdetektől épülhet be a szájhigiénia.

Amint felbukkannak az első kis agyarak, nagyon óvatosan, puha sörtéjű fogkefével is elkezdhetjük tisztítani őket. Ha pedig már összeérnek, a fogköztiszító (vagy fogselyem) is előkerülhet.

 

Mutassunk példát

Nem várhatjuk el tőlük, ha mi sem csináljuk. Egy kicsi mellett tehát a nagyok fogmosási szokásai is (jobbára) fejlődni fognak.

Nyugodtan engedjük be őket a fürdőszobába, amikor a gondos körkörös mozdulatokat végezzük fogainkon és ne felejtsük el megmutatni, hogy mennyire csodálatos dolog is ez a tevékenység (még ha nem is így gondoljuk)! Széles gesztikulációkkal és a szokásosnál is alaposabb, hosszabb és mindenre kiterjedő fogmosással érhetjük el a legjobb hatást. Saját fogainkon és a kicsinél egyaránt.

Ha felnőttes dolognak élik meg, nekik is sokkal hamarabb jön meg a kedvük az önálló fogmosáshoz.

 

Fogmosó kislány

A játék megkönnyíti a fogmosás rutinná válását
Forrás: Freepik

Tegyük játékossá

Mi az unalmas kötelességek ellentéte? A szabad kikapcsolódás! A gyerekek esetében pedig ezt egy bizonyos varázsszó képviseli.

Ha sikerül játéknak „álcázni” a reggeli és esti fogmosásokat, máris máshogyan fognak hozzáállni a kicsik. Ehhez néhány ötlet:

  • Zenei aláfestés – tegyük be kedvenc Alma együttes slágerét (vagy valamit, amitől mi sem mászunk a falra) és indulhat az ütemre tisztítás. Lehetőleg 2 perc hosszúságú számot válasszunk ki – a gyerekkori fogmosás javasolt időtartama – a feladat, hogy a dal végéig nem szabad abbahagyni a fogmosást.
  • Másolás – melyik gyerek tud ellenállni egy tükörjátéknak? Ehhez viszont nekünk tökéletes munkát kell végeznünk. Álljunk melléjük a tükör elé és lassan, nagyon alaposan menjünk végig saját fogainkon. Közben tudjuk korrigálni őket is, ha valami nehezebben megy.
  • Jutalom – érdemes csínján bánni vele, de meghatározhatunk „mérföldköveket”, amiket elérve egy apró meglepetést adunk a kicsiknek, Pl.: ha egy hét/hónap alatt sikerült minden nap kétszer 2 percen át önállóan fogat mosnia. A jutalom lehet, hogy egy este tovább maradhat fenn, vagy ő választhatja ki a következő napi szerelését. De akár valami finomságot is adhatunk nekik, csak arra figyeljünk, hogy biztonságos édességek közül válasszunk. Miután végeztek, ne felejtsük megdicsérni vakító mosolyukat!
  • Meséljünk történetet – ha a korlátlan fantáziája irányából közelítjük meg, a szájhigiéniát is könnyen mesévé változtathatjuk. Nem fogat mosunk, ármánykodó cukormanókat kergetünk ki a szánkból!

 

Egy jó fogkefe gyerekeknek

Fontos a megfelelő fogkefe
Forrás: Freepik

Használjunk megfelelő eszközöket, de hagyjuk őket választani

Mert a cukormanók elleni harchoz elengedhetetlen a megfelelő fegyverzet.

Amire érdemes figyelni egy gyerek fogkefe választásnál:

  • Férjen el kényelmesen a kezében, ne legyen se túl vékony, se túl vastag a fogója
  • Sörtéi legyenek nagyon puhák és „lekerekítettek”, feje pedig kicsi
  • És a legfontosabb: tetsszen nekik!

A gyerekek szeretik, ha megkapják a szabad választás lehetőségét, ami, ha egészségápolási terméket vásárolunk akár visszafelé is elsülhet. Ezért mi azt javasoljuk, hogy először keressünk néhány fogkefét a fenti kritériumok alapján (akár számítógépen), hogy azok közül választhassa ki a kedvenc színét, hercegnőjét, vagy szuperhősét.

A fogmosás persze még nem minden. A fogközök tisztítása legalább olyan fontos, ehhez pedig külön fogköztisztító kefét, vagy fogselymet tudunk használni.

Már csak az a kérdés, hogy mi tudjuk-e megfelelően használni ezeket az eszközöket.

 

Milyen a helyes fogmosás gyerekeknek?

Gyerek fogmosás módszere

A megfelelő fogmosási módszer egy életre szól.
Forrás: Freepik

Ha elég korán beépül, egy megfelelő fogápolási rutinnal életre szóló védelmet biztosítunk gyermekünk fogainak. És a helyzet az, hogy ezzel a társadalom (rendkívül) szűk kisebbségébe kerül majd.

Kutatások alapján a 6-19 év közti gyerekek leggyakoribb krónikus betegsége a fogszuvasodás, hiába ez az egyik legkönnyebben megelőzhető is. Ennek okát pedig kizárólag a megfelelő fogmosási technika hiányában kell keresni.

De hogyan is várhatnánk el tőlük, ha mi magunk sem tudjuk helyesen végezni?

Cikkeinkben okkal állandó vesszőparipánk ez a téma. A helyes fogmosás gyerekeknek elsajátításával 85%-al csökken a fogszuvasodás kialakulásának lehetősége és bár ezt a tudást olvasott szöveg alapján nem lehet elsajátítani, a következő támpontok egy lépéssel közelebb juttatnak gyerekeink egészséges fogazatához.

  • A puha sörtéjű fogkefét 45 fokos szögben a fogíny felé tartva állítsuk be
  • Az íny mentén körkörös mozdulattal haladjunk végig és ne felejtsük el megtisztítani a fogak rágófelszínét és belsejét sem
  • Végül minden elérhető fogköz tisztítását fogselyemmel, vagy fogköztisztítóval végezzük

 

Biztosra azonban csak akkor mehetünk, ha egy szakember saját és gyermekeink fogainak felmérése alapján személyre szabott fogmosási rendszert állít össze és tanítja meg annak pontos használatát. Fogmosás Akadémia programunk ebből a célból jött létre.

Tudj meg többet programunkról és szerezd meg ingyenes Fogmosás Akadémia jegyzeteinket!

Kérem a jegyzeteket és az ajándék csomagot