Egy törött fog nem csak extrém sportolóknál fordulhat elő. Amennyire gyakori probléma, szerencsére olyan sok megoldás is létezik kezelésére. A legfontosabb mégis, hogy időben lépjünk, ha egy letört foggal találjuk szembe magunkat.

Elég egy keményebb falat, vagy egy rossz mozdulat és már kész is a baj! A fogak legkeményebb csontjaink közé tartoznak, de ez nem azt jelenti, hogy ne találkozhatna nála erősebb anyaggal. Ahogy többi csontunk, fogaink is megannyi módon és okból törhetnek. És sokszor csak a reakcióidőnkön múlik, hogy sikerül-e megmenteni.

De milyen esetben érdemes nyakunkba kapni lábainkat és foggal a kézben orvoshoz rohanni? Többek között ennek is utána eredünk cikkünkben!

 

Milyen egy törött fog és mi okozhatja?

 

Sokan azt gondolják, hogy egy fog csak erős, külső hatástól törhet meg.

Persze sportolás, egy rossz harapás, vagy más baleset következtében ép fogak is megtörhetnek, a legtöbb törés azonban már alapvetően sérült, meggyengült fogakban történik. Ilyenkor pedig annyi is elég hozzá, mint egy nagyobb összekoccantás.

Az elhanyagolt, szuvasodott fogak törnek a legkönnyebben és ez akár a teljes fog elvesztésével is járhat. De nem minden fogtörés ennyire nyilvánvaló.

 

A törött és repedt fogak leggyakoribb típusai:

Hajszálrepedés fogon

Forrás: Freepik

  • Hajszálrepedések: Ezeket a repedéseket csak közelebbről lehet észrevenni és általában nem járnak fájdalommal, mivel a repedés a fogzománcon történik. Ritkán igényel komolyabb orvosi kezelést, de érdemes megnézetni, nehogy összekeverjük a következő tétellel.
  • Végig repedt fog: Ha a repedés a teljes fogat érinti, nem csak a zománcot, sürgős orvosi kivizsgálás szükséges. Ilyen esetben a repedés legtöbbször tovább terjedhet és az idegekhez érve komoly fájdalmat és idegsérülést is okozhat, ami súlyos esetben a fog elvesztéséhez vezet.
  • Lepattant fog: A kisebb felszíni foglepattanások, amennyiben nem érnek ideget, szintén nem feltétlenül járnak fájdalommal. Ennek ellenére a már sérült fog magától nem képes begyógyulni tovább romlani azonban igen, ezért jobb, ha nem halogatjuk későbbre.
  • Letört fog: Ha már fog törésről beszélünk, a fogról leváló darab alatt szabaddá válik a fogideg, ami (természetesen) komoly fájdalmak és az érzékeny fogak gyakori kiváltója.

 

  • Kettétörött fog: Talán a legsúlyosabb állapot, ha a fog hosszában kettétörik, vagy végigreped. Ez a törés a rágófelszíntől a gyökérig terjed és azonnali beavatkozás szükséges, ha meg szeretnénk menteni a fogat. Amennyiben a gyökér súlyosan sérült, az a fog elvesztésével járhat.
  • Fogszuvasodásból eredő fogtörés: A leggyakoribb, mégis a legkönnyebben megelőzhető fogtörés a fog kiterjedt szuvasodásából ered. Ha a fog belseje súlyosan szuvasodik, a zománc alatti dentin réteg fokozatosan elhal, így valójában nem is annyira a fog töréséről beszélünk ilyenkor, mint a megtört zománc alatt leleplezett üregesedett fogról. Mintha egy elhalt fa kérge alá pillantanánk be.

 

Milyen következményei lehetnek a letört fogaknak?

Fogsérülések, törött fogak

Forrás: Pexels

Nem csak a látvánnyal van baj.

Egy törött fog, még ha nem is okoz fájdalmat, súlyos komplikációkkal járhat.

Rágási nehézségek

Az élesre törött fogak gyakran okoznak sérülést a nyelven, de akár a többi fog elmozdulását is okozhatja. Ilyenkor sokan féloldalasan kezdenek el rágni, ráadásul a kezeletlenül hagyott, letört fog irányába hajlamosak bedőlni a szomszédos fogak.

Súlyosbodás

Egy már megtört fog könnyebben reped, vagy törik tovább, ami a gyökérhez eljutva a fog elvesztését is eredményezheti.

Gyulladás

Ha egy törött fog elhal a szájban, az általában gyulladáshoz és fertőzésekhez vezet. Kialakulhat ciszta, vagy tályog, a megoldás pedig ilyenkor már csak a gyökérkezelés, vagy végső esetben a foghúzás.

 

Hogyan óvhatjuk meg a törött fogat, amíg fogorvoshoz kerülünk?

 

Fontos, hogy egy törött fogat otthoni környezetben nem lehet kezelni, még ha egyes cikkek az interneten ezt is állítják…

Viszont a tünetek enyhítésére és a baj csökkentésére léteznek módszerek, amennyiben nem tudunk azonnal orvoshoz fordulni vele.

Először is, egy törött fogat érdemes kímélni, amennyire csak lehet. Tehát, ilyen esetben a legjobb a másik oldalon rágni, és a sérült fog mosását is érdemes óvatosabban végezni. Ha nagyobb darab törött le fogunkból, a legjobb, ha teljesen érintetlenül hagyjuk a területet, nehogy továbbterjedjen a sérülés.

Ezen kívül érdemes:

  • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót szedni (ha a fogideg is sérült, ez az első dolgunk lesz)
  • Meleg, sós vízzel öblögetni, hogy elkerüljük a baktériumok terjedését
  • Ha arcunk is felduzzadt, külső, jeges borogatással csökkenthetjük a duzzanatot

 

Biztos módszerek letört fog kezelésére

Törött fog javítása, fogkorona

Forrás: Pexels

Ha sikerült eljutnunk egy fogorvoshoz törött, vagy repedt fogunkkal, természetesen számos módszer létezik helyreállítására. A jó hír, hogy ezek nagy része teljesen fájdalommentes.

Csiszolás: Ha diagnózisunk egy felületi zománcrepedés, fellélegezhetünk. Ilyen esetben fogorvosunk általában simává csiszolja a fogfelszínt, hogy az egyenetlen felület ne okozhasson sérüléseket a szájban.

Korona: Amennyiben nagyobb darab hiányzik a fogból, de a fogbelsőt még nem érte el a sérülés, egy gyorsan felhelyezett fogkorona jelentheti a megoldást. Így amellett, hogy megóv minket a további komplikációktól, mosolyunkért sem kell szégyenkeznünk többet.

Fogsín: Erre a megoldásra akkor lehet szükség, ha a fog egy része elmozdult és meglazult a fogínyben. Ilyenkor a fogorvos rögzíti a szomszédos fogakhoz és stabilizálja azt, hogy a szervezet vissza tudja fogadni. Ez a beavatkozás csak a sérülés után rövid időn belül lehetséges.

Gyökérkezelés: Ha a fogbelső is sérült a törés során, egy gyökérkezelés hozhat enyhülést. A tévhitekkel ellentétben ez a beavatkozás nem jár nagy fájdalommal és ez a legjobb esélyünk fogunk megmentésére.

 

A fogorvos legfőbb célja minden esetben fogunk megőrzése, így húzást csak a végső esetben alkalmaznak, amikor minden más megoldás hiábavaló lenne. Szerencsére erre ritkán kerül sor, ha időben cselekedünk egy fog letörésénél.

Ha törött fogat észlelsz, vagy csak megnézetnéd fogaid állapotát, hogy elkerüld a komolyabb gondokat, az alábbi gombokkal foglalhatsz időpontot, vagy megtudhatsz többet kezeléseinkről és rejtélyes Fogmosás Akadémia programunkról!