Dr. Heintz Renátával, a Münsteri Egyetem akkreditált implantológiai mesterkurzusának oktatójával, arc-állcsontsebésszel, a Presidentist Kutató Klinika vezető orvosával beszélgettünk a témáról.

Ha egy beteg azt a hírt kapja, hogy az összes fogát hamarosan ki kell húzni, és teljes fogatlansággal kell számolnia, gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik a legjobb megoldás? Az All-On-Four technika egy teljesen új és kézenfekvő megoldás. Egyik orvos azt tanácsolja, hogy 6-8 implantátumra hidat készítsenek, egy másik pedig, hogy 4 implantátumra felcsavarozott azonnali pótlást, azaz all-on-four-t kapjon.

Mit tanácsol, melyik megoldást fogadja el inkább a beteg? Egyáltalán hogyan dönt egy orvos arról, hogy milyen pótlást tervezzen a betegének?

“Ez nem egy kedvezményes ajánlat, vagy kedv, szándék kérdése, hanem a várható esztétikai végeredményből kell kiindulni. Teljes fogív pótlásánál természetesen a mosolygásnál látható lehető legtermészetesebb végeredmény a fontos. A frontfogak esetében például az íny és a fognyak érintkezésénél a legkönnyebben észrevehető a mesterséges beavatkozás következménye, például szürke fémszegély jelenik meg az íny és a fogak találkozásánál, vagy hiányzó papilla – azaz fekete háromszögek a fognyaknál a fogak között (lásd: képek).

Az orvos feladata, hogy megvizsgálja és felbecsülje, hogy ezen a szembetűnő területen az általa ajánlott megoldással elérhető-e a beteg által elvárt természetes végeredményPéldául vannak olyan súlyos csontvesztéssel járó állapotok, amikor a legfejlettebb csontpótlási technikával sem tudjuk ezt biztosítani. Ilyen esetben hiába van elegendő csont akár 8 implantátum beültetésére is, jobb esztétikai megoldás kínálkozik az all-on-four technika alkalmazásával.

Sok esetben az esztétikai végeredmény előzetes vizsgálatát mulasztják el egy ilyen nagyszabású munka megkezdése előtt, aminek következtében kompromisszumos megoldások születhetnek. Ezért több fog hiánya esetén csak egy komplex vizsgálat ad eredményt: a csont mennyiségének, kiterjedésének, a fogívek érintkezési viszonyainak valamint a mosolyvonal lefutásának vizsgálatából áll.

A fent említett okok miatt azt javaslom, ezt a kérdést tegye fel kezelőorvosának: széles mosoly esetén is garantált-e a természetes megjelenés?”

Beszéljünk az Ön által is említett all-on-four technikáról. Hogyan képzeljük ezt el?

A legfontosabb előnye, hogy az előbb részletezett esztétikai kihívásokat -megfelelő tervezés esetén- kiváló eredménnyel oldja meg. A betegek számára pedig a probléma EGY NAPON BELÜLi megoldása a legvonzóbb benne. Az egy napos határidőt klinikánk speciális csapat-összetétele teszi lehetővé, ugyanis a házban fogtechnika is helyet kapott, ahol az all-on-four-ra specializálódott fogtechnikusaink az orvossal szorosan közreműködve, minden lépés egyeztetve tudja elkészíteni a fogsort. Így minimalizáltuk a szükséges időt és a hibalehetőségeket is. A páciens lényegében 4 implantátum beültetésével, egy csavarral rögzülő, a teljes fogívre kiterjedő azonnali megoldást kap. Kiemelendő még, hogy ebben az esetben az egyébként gyakran felmerülő csontpótlást mellőzhetjük és a legtöbb csonthiánnyal küszködő páciens számára is elkészíthető. Egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy estére már akár vacsorázhat is az új pótlásával aminek az elkészítését reggel kezdtük meg.

Hogyan dönthető el, hogy valaki alkalmas-e erre a beavatkozásra?

Ennek eldöntésére, de leginkább a fent említett előzetes tervezéshez CT vizsgálatot, valamint fotókat készítünk, amit a fogívek lenyomatának és a mosolyvonal vizsgálatának összevetésével egészítünk ki.

Kiknek ajánlja?

Azok számára akik:

  • Fogágy betegsége esetén több fogát ki kellett, vagy ki kell húzni.
  • Nagyfokú csont vesztése esetén, mikor azt az információt kapta, hogy csak kivehető pótlás készülhet.
  • Csontpótlást helyeztek kilátásba, azonban ezt nem szívesen vállalná.
  • Kaphat implantátumon rögzített hidakat vagy fogakat de a gyógyulás több hónapos időtartama alatt kényelmetlen kivehető pótlással kellene élnie.
  • Akiknek az életvitelével nehezen összeegyeztethető a foghiány vagy a kivehető pótlás. Ez esetben funkcionálisan es esztétikailag is egy azonnali változást és megoldást kap egy nap alatt.
  • Súlyos fogászati problémából kiindulva, de mégis a leggyorsabban elérhető funkcionálisan és esztétikailag is magas színvonalú eredményt kíván elérni
  1. Első találkozáskor konzultálunk, majd felmérjük a szájüregi szituációt: CT felvétel, fogívekről lenyomatok, száj és arc fotók készülnek a végleges pótlás megtervezéséhez.
  2. Második alkalommal – ha szükséges – elvégezzük a foghúzásokat és ezzel egy időben megtörténik az implantátumok beültetése. A technikai lépések között próbákat iktatunk be, majd a nap végén a fogpótlást a szájba csavarral rögzítjük. A páciens a fogtechnikai munka alatt egy külön szobában pihenhet, és gondoskodunk a megfelelő táplálékról és kényelemről is.

A kezelés napján a rögzített fogakkal akár azonnal vacsorázni is indulhat.

Visszahívást kérek