A megfelelő szájápolás szüksége mellett száz és száz érvet sorakoztathatunk fel. Kellemetlen szájszag, elszíneződött fogak, fogszuvasodás és a súlyos fájdalommal, de akár a fogak elveszésével is járó fogágybetegség. Számos friss tanulmány alapján ehhez a listához nyugodtan hozzáadhatunk vese- és szívbetegségeket, az irritábilis bél szindrómát… és a magas vérnyomást is.

De mégis mi köze lehet a rossz fogmosási módszereknek a komolyabb szervi tünetekhez? A következőkben ennek jártunk utána.

 

A szájhigiénia, mint egészségünk egyik legfontosabb vészcsengője

Sokszor bele sem gondolunk, hogy szánkat és fogainkat az életünk mennyire sok területén használjuk. Az evés mellett a beszéd, az ízlelés és az emberi kommunikáció elengedhetetlen eszköze, de szájhigiéniánk befolyásolja megjelenésünket és önbizalmunkat is a társas helyzetekben. Egy fájó fog pedig közérzetünkre is súlyosan rányomhatja bélyegét.

Kijelenthetjük tehát, hogy szánk és fogaink higiénéjét nem lehet különválasztani sem testi sem pszichés egészségünktől. A rossz fogak nem csak állásinterjúkon jelenthetnek hátrányt, és legnagyobb veszélyük sem a fogak elvesztése, ahogy ez a friss tanulmányokból kiderül.

Fogínygyulladás szervi betegségek oka

A fogínygyulladás szervi betegségek oka is lehet – Forrás: Freepik

A legtöbb galibát okozó szájbetegség

Számtalan fog- és szájbetegség létezik, melyek tünetek széles skáláját képesek produkálni, de a tanulmányok eredményei alapján a legtöbb szövődmény mégis egy betegségre vezethető vissza.

Ez pedig a már általunk is sokat emlegetett parodontitis, azaz a fogágybetegség. Mint a legtöbb betegséget, ezt is mikroszkóp alatt érdemes vizsgálni: a betegségért felelős baktériumok szintjén. Szervezetünkbe kerülve ezek a kórokozók képesek lehetnek felerősíteni a már fennálló problémákat, de akár teljesen új, és látszólag teljesen független betegségek is hozzájuk vezethetőek vissza.

 

Ínygyulladásból szervi gyulladások?

A probléma kulcsa, mint a legtöbb bajnak életünkben, az egyensúly felbomlása. Esetünkben a szájban található egészséges mikrobiom felborulása indítja el azt a lavinát, ami akár egész szervezetünket is magával sodorhatja.

 

Hasi fájdalmakat is okozhat

Akár komoly hasi panaszokat is okozhat Forrás: Freepik

A fogágybetegség és az irritábilis bél szindróma (IBS)

Egy, az amerikai Michigan Egyetemen folytatott 2020-as kutatással kapcsolatot kerestek a szájbetegségek és a krónikus vastagbélgyulladások között, mint a Crohn-betegség, vagy a Colitis ulcerosa. A megoldást pedig a fogínygyulladás és a belőle kifejlődő fogágybetegség jelentette.

A gyulladásért felelős baktériumok, miután elszaporodnak a szájban, bejutnak a tápcsatornába, azon keresztül pedig a gyomorba, majd a belekbe. Egy egészséges szervezetben ezeket a baktériumokat a bélflóra gond nélkül semlegesíti. De amennyiben egy bélgyulladás folytán az emésztőrendszer védekező képessége lecsökken, a kívülről érkező betolakodóknak semmi nem állja útját. A kutatás eredményei azt igazolják, hogy az IBS-ben szenvedő alanyok állapota gyors romlásnak indult.

A kutatás konklúziójaként végül azt állapították meg, hogy a fogágybetegség kezelésével a vastagbélgyulladás súlyosabb szövődményei, mint a vastagbélrák kialakulása, is csökkenthetőek.

Fogínygyulladás és a vesebetegségek

Egy másik tanulmány, amely 2020 decemberében jelent meg a Journal of Clinical Periodontology tudományos folyóiratban, a krónikus veseelégtelenség és a fogínygyulladás kapcsolatait vizsgálta. Eredményeik pedig itt is magukért beszélnek. A veseelégtelenségben szenvedő betegek állapotában jelentős romlást fedeztek fel, ha a betegség fogínygyulladással is társult. Itt azonban nem a gyulladás, hanem annak egy következménye vonható felelősségre. Méghozzá az oxidatív stressz jelensége, amely lecsökkenti a szervezet antioxidáns termelését és így a szövetek sejtszinten kezdenek el károsodni.

Vagyis magyarul: kibillenti szervezetünket az egyensúlyból. Ami pedig még érdekesebb, hogy a kutatás során itt is megfigyelhető volt a fogíny gyulladás mértékének csökkenésével a vesebetegség javulása. A gyulladás csökkentését pedig mindössze helyes fogmosási módszerekkel és fogköztisztítással érték el az alanyoknál.

Fogbetegség és a szív

A rossz szájhigiénia szívbetegségekhez vezethet- Forrás: Freepik

A szájhigiénia kapcsolata a szív- és érrendszeri betegségekkel

Ezek után talán már nem is olyan meglepő, ha azt mondjuk, hogy szájhigiénénk és szívünk is kauzális kapcsolatban áll egymással. Legalábbis erre világított rá több tanulmány is az elmúlt években.

Az egyik legszembetűnőbb eredményt a magas vérnyomás- és a fogágybetegség kölcsönhatásait vizsgáló 2019-es kutatás hozta. Ebben összesen 26 ország 81 tanulmányát összesítették, eredményeik szerint pedig a kevésbé súlyos parodontitis jelenléte 22%-al, amíg a fogágybetegség súlyos változata 49%-al növelte a magas vérnyomásbetegség kialakulását. De a parodontitisben szenvedő vizsgáltak alapvérnyomása is jelentősen magasabb értékeket mutatott egészséges szájhigiénéjű társaiknál.

Egy kardiológiai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány úgy találta, hogy a szívritmuszavar és a szívelégtelenség 10 és 12%-al alacsonyabb eséllyel fordul elő azoknál, akik legalább napi három alkalommal mosnak fogat azokkal szemben, akik ezt kevesebbszer teszik.

 

Más tanulmányok pedig kapcsolatot fedeztek fel a cukorbetegség, sőt az Alzheimer-kór és a pariodontitis között is. A rengeteg tanulmány ellenére azonban úgy tűnik, még mindig csak a felszínt kapargatjuk.

 

Helyes fogápolás egészséges test

A helyes fogápolással rengeteg komoly betegséget megelőzhetünk – Forrás: Freepik

Egészséges testben egészséges száj

Az igazság az, hogy a modern tudomány máig nem érti pontosan a szájhigiénia és az emberi szervezetben zajló folyamatok kapcsolatát, egy dologgal azonban minden tanulmány egyetért: fogaink egészségének megőrzése teljes testünkre jótékony hatással lehet.

Ez pedig a szájhigiénénk alaposabb megismerésével kezdődik. Rendszeres fogászati vizsgálatokkal és a helyes szájápolási módszerek elsajátításával ugyanis szinte minden komoly szájbetegséget megelőzhetünk. És általános egészségünkhöz is nagyban hozzájárulunk.

 

 

Ha többet szeretnél megtudni a megfelelő szájápolás jelentőségéről és módjáról böngéssz cikkeink között, vagy jelentkezz Fogmosás Akadémia programunkra, hogy megtedd a legfontosabb első lépést az egészséges fogaidhoz vezető úton!

Kérem a jegyzeteket és az ajándék csomagot