A szájmaszk mindennapjaink nélkülözhetetlen eszközévé vált az utóbbi közel egy évben. Sokan munkavégzésünk teljes ideje alatt hordjuk és már az utcára sem lépünk ki nélküle. Ha pedig valami ennyire beépül életünkbe, fontos minden szempontból tisztában lenni hatásaival és megfelelő használatával, többek között szájhigiéniai okokból is.

 

Maszkviselés fontossága

Forrás: Freepik

Hogyan okozhat szájszagot a maszkviselés?

Valójában a problémát nem is a maszk okozza, inkább szervezetünk reakciója az új életkörülményre. A nem megfelelő alkalmazkodás pedig sokszor ártalmas tud lenni. Ha nem szoktunk hozzá az arcmaszkok viseléséhez (mint ahogy a fogorvosok) hajlamosak vagyunk légzési szokásainkat is megváltoztatni, ami közvetlen hatással lehet szájhigiéniánkra.

Sokan automatikusan szájlégzésre váltunk, amikor maszkot veszünk fel, vagy zárva tartjuk a szánkat akár hosszú órákon keresztül is viselésük közben. És ennyi pontosan elég is az érzékeny szájflóra felborulásához.

Orrunk helyett a szájon át beáramló levegő ugyanis hamar kiszárítja szánkat és a nyáltermelődést is lelassítja, ezzel pedig a természetes öntisztulás eszköze szűnik meg. Ebben a száraz környezetben tudnak legkönnyebben terjedni a károkozó baktériumok, melynek fontos tünete a rossz szájszag. Ezt a jelenséget nevezték el amerikai fogászati körökben „mask mouth”-nak azaz maszkszájnak.

 

 

Maszszáj veszélyei

Forrás: Freepik

Szájszárazság és a „maszkszáj” veszélyei

A szájszag csak az első és legfeltűnőbb mellékhatása a maszkviselés hatására kiszáradt szájnak, a sokáig fennálló szájszárazság sajnos ennél sokkal komolyabb betegségeket is okozhat.

 

 

 

 

 

Olyanokat, mint a…

Fogszuvasodás

Szervezetünk a nyálat a fogak között és a szájban megragadt ételmaradékok és más kórokozók kitisztítására használja. Ha a szájszárazság hatására ez a folyamat lelassul, a káros baktériumok elszaporodhatnak fogszuvasodást okozva.

Fogínygyulladás

A gyulladás testünk reakciója a nem kívánt betolakodókkal szemben. Ez igaz a szánkban felhalmozódó baktériumokra is, melyek a nyál antibakteriális hatása nélkül megtámadhatják ínyünket. Bár kezdeti stádiumban az ínygyulladás könnyen visszafordítható jelenség, elhanyagolva komoly következményeket okozhat. Olyanokat, mint a fogágybetegség.

Fogágybetegség

Legszélsőségesebb esetben a szájszárazság hatására lerakódott, és nem megfelelően eltávolított foglepedék a fogínyre átterjedve a fogakat körülvevő fogágyat is megtámadhatja. Ez a betegség az íny visszahúzódásához és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Helyes maszkviselés

Forrás: Freepik

Mit tehetünk ellene?

Pánikra azonban semmi ok! Egy kis odafigyeléssel ugyanis könnyedén megelőzhetjük a helytelen maszkviselés okozta szájszárazság minden félelmetes szövődményét.

 

A helyes maszkviselés titka

Ha munkánk során akár egész nap szájmaszkot kell viselnünk, a száj kiszáradásának és a baktériumok elterjedésének kockázata lényegesen megnő. A következő technikákat alkalmazva azonban sokat tehetünk a szájszárazság elkerüléséért:

Orrlégzés tudatosítása: Próbáljunk meg figyelni rá, hogy szánk helyett orrunkon keresztül vegyük a levegőt (persze úgy, hogy közben nem húzzuk le róla a maszkotJ)

– Gyakori hidratálás: A nap folyamán minél gyakrabban igyekezzünk vizet kortyolgatni és mindenképpen kerüljük a cukros ételeket és italokat, ezek ugyanis nagyban megnövelik a szájszárazság veszélyét és a baktériumok kialakulását.

– Cukorka és rágógumi: Természetesen csakis cukormentes! Mentolos és más cukormentes keménycukorka szopogatása, vagy a rágózás serkenti a nyáltermelést a szájban.

Szájhigiénia

Ebben az időszakban különösen fontos a megfelelő fogápolás. Napi két fogmosással megszüntethetjük a szánkban és fogainkon megtelepedett baktériumokat, feltéve persze, hogy a megfelelő technikát alkalmazunk.

Mivel a lepedék a fogak közti apró hézagokban és a fog és az íny találkozásánál (az ínybarázdában) telepszik meg legkönnyebben, ezekre a régiókra kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Ha viszont biztosra szeretnénk menni szájhigiéniánk megőrzése és a szájbetegségek elkerülése érdekében, legjobb, ha szakemberhez fordulunk.

 

Maszkviselés fogászati veszélyei

Forrás: Freepik

Hogyan segíthet egy dentálhigiénikus?

Mind mosunk fogat, de vajon jól is csináljuk? A fent említett száj- és fogbetegségek mindegyike megelőzhető helyes fogápolással, a gond csak az, hogy ezt sokszor nem tudjuk magunktól megfelelően elsajátítani.

Egy dentálhigiénikus segíthet fogazatunk és ínyünk állapotának felmérésében és a helyes fogmosási technika átadásában is. Ezzel a tudással felvértezve pedig biztosak lehetünk benne, hogy a maszkviselésnek kizárólag jótékony hatásai jutnak el hozzánk.

 

 

Fogmosás Akadémia programunkkal azt a célt tűztük ki, hogy segítünk rávezetni pácienseinket az egészséges fogaikhoz vezető útra. Az alábbi gombokra kattintva jelentkezz programunkra, vagy iratkozz fel és bepillanthatsz jegyzeteinkbe, további hasznos információkért.

 

Most bepillantást nyerhetsz a FOGMOSÁS AKADÉMIA

programunk jegyzeteibe, ahol részletesen foglalkozunk a helyes szájápolás alapjaival.

+ OralZone Szájhigiénés Kezdőcsomagot adunk ajándékba az Exkluzív Szájápolási Kezelések megvásárlása esetén, melyet a kezelés során személyesen vehet át.

Exkluzív Szájterápiás Kezelések

.

Presidentist Kft – Budapest 1124 Fodor u. 140

Kérdése van? Visszahívást szeretne? Vegye fel a kapcsolatot velünk!

Munkatársaink segítenek fogorvos mentes megoldásokat találni a száj egészségének megőrzésére.